Diktaattoripörssi

Luokittelu: suuruudenhullu

Suuruusharhasta kärsivällä on virheellinen, epärealistisen suurenteleva käsitys omasta merkityksestä, vallasta ja identiteetistä. Suuruusharhasta kärsivä saattaa luulla olevansa kaikkivoipainen tai vaikkapa jumala. Suuruusharhasta kärsivälle hänen virheellinen suuruutensa on täyttä totta.

  • Jean-Bedel bokassa julisti perustetuksi Keski-Afrikan keisarikunnan ja kruunautti itsensä keisariksi nimellä Bokassa I.
  • Adolf Hitler uskoi syntyneensä johtamaan Saksan suuruuteen.
  • Saparmurat Nijazov kirjoitti Ruhnaman, "jatko-osan Koraanille". Pääkaupunki Ashgabatissa jättiläismäinen mekaaninen Ruhnama käänsi iltaisin sivujaan ja luki ääneen otteita mahtikirjasta.

Diktaattorit

Ilham Aliyev

Ilham Aliyev

Vallassa
4.8.2003 -
MaaAzerbaidžan

Ilham Aliyev käyttää öljystä vauraan maansa rikkauksia häikäilemättömästi hyväkseen lobatessaan ja lahjoessaan eurooppalaisia poliitikkoja puhumaan hyvää hirmuvallastaan. Korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden vastainen järjestö OCCRP valitsi Aliyevin "vuoden mieheksi" vuonna 2012.

Idi Amin

Idi Amin

Vallassa
25.1.1971 - 11.4.1979
MaaUganda

Idi Aminin valtakaudella Ugandan vesivoimalan luukut tukkeutuivat ruumiista, joita diktaattorin veriset "puhdistukset" tuottivat Niiliin kuin liukuhihnalta. Amin myönsi itselleen prameita kunniamerkkejä ja julisti itsensä Skotlannin kuninkaaksi. Hän oli höpsöttelevän seuramiehen viittaan verhoutunut vainoharhainen ja verenhimoinen tyranni.

Gurbanguly Berdimuhamedow

Gurbanguly Berdimuhamedow

Vallassa
21.12.2006 - 19.3.2022
MaaTurkmenistan

Eräänä kauniina päivänä hammaslääkäri Gurbanguly Berdimuhamedow sai Turkmenistanin diktaattorista uuden potilaan. Se oli alkusysäys tarua ihmeellisemmälle totuudelle, jossa lääkäristä tulee diktaattorin seuraaja, miljoonien palvoma kaikkivoipa ja erehtymätön Arkadag, Turkmenistanin kansan suojelija.

Jean-Bédel Bokassa

Jean-Bédel Bokassa

Vallassa
1.1.1966 - 21.9.1979
MaaKeski-Afrikan tasavalta

Jean-Bédel Bokassa rakasti oman suuruutensa ylistämistä. Hän ei tyytynyt olemaan elinikäinen presidentti, vaan kruunautti itsensä keisariksi. Hän hauskuutti keisarillista korkeuttaan syöttämällä vihollisiaan diplomaateille, ja myöhemmin, kun hänet oli syrjäytetty, Bokassasta tuli kolmastoista apostoli ja paavin salarakas.

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu

Vallassa
22.3.1965 - 25.12.1989
MaaRomania

Nicolae Ceaușescu, ajatusten Tonava ja Karpaattien nero, johti Romaniaa megalomaanisin ottein kunnes sortui kommunismin mukana itäblokin ainoassa väkivaltaisessa vallanvaihdossa. Ceausescu, Kim Il-Sungin ystävä ja ihailija, tuhosi henkilökulttia kutoessaan ison kimpaleen Romanian historiaa.

François Duvalier

François Duvalier

Vallassa
22.10.1957 - 21.4.1971
MaaHaiti

Tieto lisää tuskaa, joten Francois Duvalier piti kansan tahallaan vailla koulutusta. Näin Papa Docin oli helpompi syöttää alamaisilleen pajunköyttä itsestään uudelleensyntyneenä voodoojumalana. Diktaattorin yksityisarmeija alisti heidät, joita tyrannin yliluonnolliset kyvyt eivät pelottaneet tottelevaisiksi.

Saddam Hussein

Saddam Hussein

Vallassa
16.7.1979 - 9.4.2003
MaaIrak

Saddam Hussein, Irakin kaikkivoipa presidentti, näki itsensä arabimaailman johtajana. Saddam harjoitti aktiivista sisä- ja ulkopolitiikkaa, mutta aiheutti lupaavan alun jälkeen naapureilleen ja omille kansalaisilleen pelkkää kärsimystä. Irak on edelleen kurja paikka, mutta "uutta Saladinia" kaipaa vain harva.

Kim Il-sung

Kim Il-sung

Vallassa
9.9.1948 - 8.7.1994
MaaPohjois-Korea

Kim Il-sung, Korean demokraattisen tasavallan diktaattori, muutti maansa orwellilaiseksi teemapuistoksi. Kim kehitti Juche-filosofian, joka korostaa "omavaraisuutta" mutta merkitsee käytännössä pulaa ja nälkää. Suuren johtajan hanke Korean yhdistämiseksi raudalla johti ikuiseen vihanpitoon kylmän sodan viimeisellä rintamalla.

Kim Jong-il

Kim Jong-il

Vallassa
8.7.1994 - 17.12.2011
MaaPohjois-Korea

Rakas johtaja Kim Jong-il peri isältään maailman kurjimman maan. Jong-il lisäsi soppaan entistäkin autoritäärisemmän komennon, ja hänen kiristyspolitiikkansa toimi koska kukaan ei rohjennut antaa diktatuurin romahtaa despootin tykkien sojottaessa kohti Soulia ja sormen haroessa tuhnua ydinnappia.

Francisco Macías Nguema

Francisco Macías Nguema

Vallassa
12.10.1968 - 3.8.1979
MaaPäiväntasaajan Guinea

Francisco Macías Ngueman valtakaudella Päiväntasaajan Guinea tunnettiin Afrikan Dachauna. Macías, joka saattaa olla hulluin hulluista diktaattoreista, vainosi kaikkia ja tuhosi kaiken. Kun kansa yritti karata, diktaattori poltti veneet ja miinoitti tiet. Ne onnettomat, jotka eivät päässeet pakoon, Macías murhasi tai passitti plantaaseille orjatyöhön.

Mao Zedong

Mao Zedong

Vallassa
1.10.1949 - 9.9.1976
MaaKiinan kansantasavalta

Puhemies Mao Zedong verhoutui kommunismin viittaan, mutta Maon todellinen aate oli narsismi. Hän oli oman etunsa nimissä uhraamaan miljoonia, ja numeroina mitattaessa Mao onkin historian pahin murhamies. Puhemies jopa halusi aloittaa ydinsodan, koska hänen logiikkansa mukaan "kiinalaisia on enemmän".

Mobutu Sese Seko

Mobutu Sese Seko

Vallassa
24.11.1965 - 17.5.1997
MaaZaire

Mobutu Sese Seko afrikkalaisti Kongon Zaireksi ja kansallisti maan luonnon- ja muutkin varat itselleen. Mobutun korruptoitunut kleptokratia teki Zairesta konkurssipesän, jonka mittavan valtiovelan diktaattori olisi halutessaan voinut kustantaa omasta pussistaan.

Benito Mussolini

Benito Mussolini

Vallassa
31.10.1922 - 28.4.1945
MaaItalia

Benito Mussolini, fasismin isä, puhui innostavasti ja sai junat kulkemaan ajallaan. Mussolini haaveili uudesta Rooman imperiumista ja töräytteli korskeana sodan torvia, mutta kapsahti katajaan kurkotettuaan liian korkealle. Polleasta Ducesta tuli Hitlerin sätkynukke ja hän päätti päivänsä katuojassa.

Saparmurat Nijazov

Saparmurat Nijazov

Vallassa
27.10.1991 - 21.12.2006
MaaTurkmenistan

Saparmurat Nijazov muokkasi Turkmenistania kiihkeästi omaksi kuvakseen kunnes aikainen poismeno keskeytti lupaavasti alkaneen työn. Suurta johtajaa jäivät kaipaamaan kaikki maailman kirjastoista ja eläkkeistä vapautetut luita pureskelevat turkmeenit. Vain Ruhnama, Nijazovin kirjallinen suurteos, lohdutti kansakuntaa sen suurimman surun päivänä.

Francisco Solano López

Francisco Solano López

Vallassa
10.9.1862 - 1.3.1870
MaaParaguay

Jo nuorena Francisco Solano Lopez oli niin ilkeä että diktaattori-isä lähetti hänet Eurooppaan piiloon. Pariisissa Lopez tutustui kurtisaani Eliza Lynchiin, jonka kanssa laittoi myöhemmin tuulemaan. Lopez hyökkäsi kaikkiin naapurimaihin, josta seuranneessa sodassa puolet Paraguayn väestöstä kuoli.

Rafael Trujillo

Rafael Trujillo

Vallassa
16.6.1930 - 30.5.1961
MaaDominikaaninen tasavalta

Ennen kuin Rafael Trujillosta tuli yksinvaltias, hän kunnostautui kollaboratöörinä, kidnappaajaana ja raiskaajana. Diktaattorina Trujillo varasti, murhasi ja pönkitti egoaan minkä kerkesi kunnes konepistoolimiehet niittivät Yhdysvaltojen tuen hiivuttua despootin autoonsa kesken huviajelun.

Donald Trump

Donald Trump

Vallassa
20.1.2017 - 20.1.2021
MaaYhdysvallat

Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi 2017 republikaanisen puolueen listalta, ensimmäisenä autoritäärisenä "vahvana miehenä" tasavallan historiassa. Hän halvensi ja uhmasi kansanvallan perinteitä ja instituutioita ja kaivoi maata demokratian alta. Vasta historia on tuomitseva joutaako trumpismi historian romukoppaan vai osoittautuuko se nykyajan vaarallisimmaksi aatteeksi.

Roman von Ungern-Sternberg

Roman von Ungern-Sternberg

Vallassa
13.3.1921 - 21.8.1921
MaaMongolia

Roman von Ungern-Sternberg hallitsi itsenäistä Mongoliaa diktaattorina vain muutaman villin kuukauden. "Verisen paronin" huikeista seikkailuista matkalla vallankahvaan voimme kaikki kuitenkin oppia jotain: matka on usein paljon tärkeämpi kuin päämäärä.