Diktaattoripörssi

Idi Amin

 • julmuri
 • kannibaali
 • kansanmurhaaja
 • mielipuoli
 • mätä
 • opportunisti
 • päätyi maanpakoon
 • rasisti
 • sotaherra
 • suuruudenhullu
 • vainoharhainen

Idi Aminin valtakaudella Ugandan suurimman vesivoimalan luukut tukkeutuivat ruumiista. "Big Daddy" myönsi itselleen prameita kunniamerkkejä, nimitti itsensä Skotlannin kuninkaaksi, uhosi pystyttävänsä Hitlerille patsaan, illasti vihollistensa päiden kanssa ja lähetti joukkoja naapurimaihin kiduttamaan siviilejä.

Pörssi
 1. Kim Il-sung
 2. Idi Amin
 3. Mobutu Sese Seko
Vallassa
25.1.1971 - 11.4.1979
(2998 päivää)
Syntyi17.5.1925
Kuoli
16.8.2003 (78 vuotta)
MaaUganda
Arvonimet
 • Raskaansarjan maailmanmestari
 • Toisen maailmansodan sankari
 • Sotamarsalkka
 • Elinikäinen presidentti
 • Brittiläisen imperiumin valloittaja yleisesti ottaen Afrikassa ja erityisesti Ugandassa
 • Skotlannin kuningas
 • Kaikkien maan eläinten ja merten kalojen herra
Ylen podcastIdi Amin
Diktatuurin aakkoset

Idi Amin Dadan lapsuudesta ei tiedetä paljoakaan. Hän syntyi vuosien 1923-1928 välissä, eri lähteiden mukaan joko pääkaupungissa Kampalassa tai Luoteis-Ugandassa lähellä Sudanin ja Kongon rajaa. Idin isä hylkäsi lapsensa tämän ollessa pieni, ja poika kasvoi noitatohtori-äitinsä perheen parissa.

Idi liittyi nuoruudessaan Britannian armeijaan. Huolimatta siitä että oli jättänyt koulun kesken neljännellä, puhui vain vaivoin englantia ja oli käytännössä luku- ja kirjoitustaidoton, Aminista tuli toinen kahdesta siirtomaa-aikana nimitetystä ugandalaisesta upseerista.

Armeijassa Amin kukisteli lähialuiden levottomuuksia ja metsästi karjavarkaita maaseudulla. Hänen menetelmiinsä kuuluivat muun muassa sukuelinten irtileikkaaminen ja kokonaisten kylien kiduttaminen, ja Idin pelasti sotaoikeudelta vain Ugandan itsenäistyminen.

Sotilasuransa ohella Amin oli urheilullisesti lahjakas. 193-senttisenä ja vahvarakenteisena hän hallitsi Ugandan raskaansarjaan nyrkkeilyä mestarina vuosina 1951-1960, ja oli lisäksi kova uimari ja rugbyhyökkääjä. Eräs englantilainen kuvasi häntä seuraavin sanoin: "Idi Amin on loistotyyppi ja kova pelimies, mutta hänen päänsä on umpiluuta ja asiat tulee selittää hänelle lyhyin, yksinkertaisin lausein".

Ugandan pääministeri ja vuodesta 1966 yksinvaltias presidentti Milton Obote ei piitannut Aminiin kohdistuvista kidutussyytöksistä. Oboten pitkäaikaisena tukijana Idi kohosi armeijan arvoasteikolla nopeasti, ja ennen pitkää hänestä tuli sekä maa- että ilmavoimien komentaja.

Kun Amin alkoi kerätä ympärilleen oman heimonsa edustajia, välit Oboteen tulehtuivat. Presidentti siirsi entisen luottomiehensä syrjään, mutta ele jäi symboliseksi. Idi Amin kaappasi vallan Ugandassa Oboten ollessa ulkomailla tammikuussa 1971.

Syrjäyttämällä syvästi vihatun Oboten ja lupaamalla vapaita vaaleja Amin sai osakseen monien sympatiat. Hyvin pian - kun Amin oli ensin oli nimittänyt itsensä sotamarsalkaksi ja elinikäiseksi presidentiksi ja vienyt monilta johtavilta ugandalaisilta pään - ugandalaiset totesivat joutuneensa ojasta allikkoon.

Päistä puheenollen, Idi säilytti niitä jääkaapissa idyllisellä saarella sijaitsella loma-asunnollaan joka toimi kidutusleirinä. Hän jutteli päiden kanssa mielellään, illasti niiden seurassa ja torui niitä itsensä vastustamisesta. Hän myös ilmeisesti söi vihollistensa lihaa. Tämän väitetään liittyneen mustan magian harjoittamiseen.

Idin vankiloissa ihmisiä kidutettiin mitä moninaisimmin ja iljettävimmin tavoin. Vankeja esimerkiksi pakotettiin vasaroimaan toistensa kalloihin nauloja. Kuvaavaa on, että eräässä vaiheessa Niilin krokotiileille heitettiin niin paljon ruumiita että maan suurimman vesivoimalan luukut tukkeutuivat.

Amin suoritti valtaan noustuaan lukuisia, toinen toistaan verisempiä etnisiä puhdistuksia. Hän pakotti kaikki kymmenet tuhannet aasialaissyntyiset ugandalaiset poistumaan maasta, koska "Jumala käski niin tehtävän". Amin katkaisi välit entisiin ystäviinsä israelilaisiin, toivotti PLO:n tervetulleeksi maahan ja lähetti Israelin pääministerille sähkeen jossa pahoitteli ettei Hitler ollut onnistunut tappamaan kaikkia juutalaisia.

Idi onnitteli terroristeja hyvin suoritetusta verilöylystä Münchenin olympialaisissa. Hän julistautui hartaaksi muslimiksi, vaikka hänen äitinsä oli luonnonuskontojen harjoittaja ja Idi oli elänyt lapsuutensa kristillisessä ympäristössä. Löydettyään islamin Idi sai sotilaallista tukea Gaddafin Libyalta.

Vastaanotolleen neljän tehtävään pakotetun britin kantotuolissa kuljettama Idi myönsi itselleen monta aivan mahtavaa kunniamerkkiä ja titteliä. Hän oli toisen maailmansodan sankari, raskaan sarjan maailmanmestari, hänen korkeutensa sotamarsalkka Al Hadji tohtori Idi Amin, elinikäinen presidentti, Skotlannin kuningas, CBE (Britannian korkein kunniamerkki), brittiläisen imperiumin valloittaja Afrikassa ja etenkin Ugandassa ja, vaatimatonta kyllä, "kaikkien maan eläinten ja merten kalojen herra".

Julistauduttuaan Skotlannin kuninkaaksi Amin tarjoutui virallisia kanavia pitkin ottamaan maan suojelukseensa koska tahansa. Lisäksi hän tarjoutui menemään naimisiin prinsessa Annen kanssa "parantaakseen suhteita entiseen emämaahan" ja ehdotti, ilmeisen vakavissaan, koko brittiläistä kansanyhteisöä alistettavaksi komentoonsa.

"Big Daddy" uhosi pystyttävänsä Ugandaan Adolf Hitlerin patsaan, mutta hanke ei jostain syystä toteutunut. Sen sijaan Amin, jonka tyhmäksi haukkuminen halventaisi maailman yksinkertaisia, valittiin vuonna 1975 Afrikan yhtenäisyysjärjestön puheenjohtajaksi.

Naapurimaitaan kohtaan Amin ei tuntenut yhtenäisyyttä, vaan väitti osien niistä kuuluvan historiallisin perustein itselleen. Hän teloitutti julkisesti kenialaisia opiskelijoita ja marssitti tykkien jylistessä joukkonsa Tansaniaan kiduttamaan siviilejä ja tappamaan karjaa.

Aggressiosta kimpaantuneet tansanialaiset hajoittivat diktaattorin sekalaisista aineksista koostuvan armeijan, marssivat Kampalaan, ja palauttivat Oboten valtaan. Amin pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ja pakeni Saudi-Arabiaan, jonne hänet päästettiin sillä ehdolla että hän pysyisi hiljaa.

Saudi-Arabian Jeddassa Amin asusti rakkaimpien sukulaistensa ympäröimänä mittavan valtion eläkkeen tuella. Hän piti lupauksensa ja eli rauhallista elämää kalastellen, appelsiineja syöden ja tuijottaien televisiosta urheilua. Puoli miljoonaa murhattua kansalaista ja tuhottu orastava afrikkalainen menestystarina eivät tiettävästi painaneet hänen omaatuntoaan.

Vuoden 2003 heinäkuussa Idi Amin vaipui koomaan. Langennutta despoottia hoidettiin Jeddan sairaalassa, josta parin viikon ajan kantautui vaihtelevia tietoja ex-diktaattorin terveydentilasta.

Lauantaina 16. elokuuta 2003 Amin teki lopulta maailmasta paremman paikan elää heittämällä henkensä.

Vakoile D-pörssiä

Creative Commons Licensecopyright © Mikko Forsström. Käytä miten lystäät, kunhan kerrot mistä on peräisin!.