Diktaattoripörssi

Luokittelu: sotaherra

Sotaan, mars!

  • Idi Amin julisti osan naapurimaistaan kuuluvan itselleen historiallisin perustein ja marssitti joukkonsa kiduttamaan siviilejä ja tappamaan karjaa.
  • Benito Mussolini, Italian Duce, haaveili uudesta Rooman imperiumista.
  • Francisco Solano Lopez julisti sodan kaikille naapurivaltioilleen ja menetti kaiken.
  • Tšiang Kai-šekin koko elämä oli sotaa.

Diktaattorit

Hafez al-Assad

Hafez al-Assad

Vallassa
12.11.1970 - 10.6.2000
MaaSyyria

Hafez al-Assad ei syntynyt kultalusikka suussaan mutta oli lapsesta pitäen lahjakas ja uuttera. Hän ponnisti epätodennäköisistä lähtöasetelmista diktaattoriksi kolmen kaappauksen kautta ja pyhitti pitkän valtakautensa oman suuruutensa ylistykselle ja perheensä pönkittämiselle.

Ilham Aliyev

Ilham Aliyev

Vallassa
4.8.2003 -
MaaAzerbaidžan

Ilham Aliyev käyttää öljystä vauraan maansa rikkauksia häikäilemättömästi hyväkseen lobatessaan ja lahjoessaan eurooppalaisia poliitikkoja puhumaan hyvää hirmuvallastaan. Korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden vastainen järjestö OCCRP valitsi Aliyevin "vuoden mieheksi" vuonna 2012.

Idi Amin

Idi Amin

Vallassa
25.1.1971 - 11.4.1979
MaaUganda

Idi Aminin valtakaudella Ugandan vesivoimalan luukut tukkeutuivat ruumiista, joita diktaattorin veriset "puhdistukset" tuottivat Niiliin kuin liukuhihnalta. Amin myönsi itselleen prameita kunniamerkkejä ja julisti itsensä Skotlannin kuninkaaksi. Hän oli höpsöttelevän seuramiehen viittaan verhoutunut vainoharhainen ja verenhimoinen tyranni.

Siad Barre

Siad Barre

Vallassa
21.10.1969 - 26.1.1991
MaaSomalia

Mohamed Siad Barre julisti Neuvostoliiton aseistamana kommunistina sodan Etiopialle. Hävittyään hän julisti Yhdysvaltojen aseistamana antikommunistina sodan omalle maalleen. Siad Barren kestävin perintö Somalialle on kolme vuosikymmentä sisällissotaa ja anarkiaa.

Adolf Hitler

Adolf Hitler

Vallassa
30.1.1933 - 30.4.1945
MaaSaksa

Adolf Hitlerin aggressiivinen laajentumishimo johti maailmanhistorian tuhoisimpaan sotaan. Valloitettuaan Euroopan kiihkomielisesti antisemitistinen Hitler teollisti joukkotuhonnan murhatakseen vihaamansa juutalaiset, ja lähes onnistui tehtävässään ennen kuin hänen "tuhatvuotinen valtakuntansa" tuli tiensä päähän kahdentoista vuoden kypsässä iässä.

Miklós Horthy

Miklós Horthy

Vallassa
1.3.1920 - 15.10.1944
MaaUnkari
Saddam Hussein

Saddam Hussein

Vallassa
16.7.1979 - 9.4.2003
MaaIrak

Saddam Hussein, Irakin kaikkivoipa presidentti, näki itsensä arabimaailman johtajana. Saddam harjoitti aktiivista sisä- ja ulkopolitiikkaa, mutta aiheutti lupaavan alun jälkeen naapureilleen ja omille kansalaisilleen pelkkää kärsimystä. Irak on edelleen kurja paikka, mutta "uutta Saladinia" kaipaa vain harva.

Isaias Afewerki

Isaias Afewerki

Vallassa
9.6.1991 -
MaaEritrea

1990-luvun alussa Isaias Afewerki oli ylistetty afrikkalainen renessanssivaltiomies jolta odotettiin demokraattisia suurtekoja. Hänen johdollaan Eritreasta sukeutui totalitaarinen diktatuuri, sulkeutunut militarisoitu orjavaltio, jossa vallan kolmijako-oppi tarkoittaa sitä että kaikki kolme vallan jalkaa henkilöityvät presidentti Isaiakseen.

Paul Kagame

Paul Kagame

Vallassa
19.7.1994 -
MaaRuanda
Kim Il-sung

Kim Il-sung

Vallassa
9.9.1948 - 8.7.1994
MaaPohjois-Korea

Kim Il-sung, Korean demokraattisen tasavallan diktaattori, muutti maansa orwellilaiseksi teemapuistoksi. Kim kehitti Juche-filosofian, joka korostaa "omavaraisuutta" mutta merkitsee käytännössä pulaa ja nälkää. Suuren johtajan hanke Korean yhdistämiseksi raudalla johti ikuiseen vihanpitoon kylmän sodan viimeisellä rintamalla.

Slobodan Milošević

Slobodan Milošević

Vallassa
8.5.1989 - 7.10.2000
MaaSerbia

Slobodan Milosevicilla oli näppinsä pelissä kaikissa 1990-luvun Balkanin sodissa ja niihin kiinteästi kytkeytyvissä kansanmurhissa. Milosevic oli valmis käyttämään äärimmäisiä keinoja lisätäkseen omaa valtaansa ja estääkseen Jugoslavian osatasavaltojen itsenäistymisen.

Benito Mussolini

Benito Mussolini

Vallassa
31.10.1922 - 28.4.1945
MaaItalia

Benito Mussolini, fasismin isä, puhui innostavasti ja sai junat kulkemaan ajallaan. Mussolini haaveili uudesta Rooman imperiumista ja töräytteli korskeana sodan torvia, mutta kapsahti katajaan kurkotettuaan liian korkealle. Polleasta Ducesta tuli Hitlerin sätkynukke ja hän päätti päivänsä katuojassa.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Vallassa
31.12.1999 -
MaaVenäjä

Kun sairas, juoppo presidentti Jeltsin nimesi vuosituhannen vaihteessa seuraajakseen tuntemattoman mutta reippaan oloisen nuoren KGB-miehen, maailma katseli Venäjälle toiveikkaana. Vladimir Putin valitsi kansallismielisyyden, autoritarismin, kleptokraattisen valtioterrorin ja sotien ynnä valloitusten tien, ja maailman katse oli täynnä kauhua.

Francisco Solano López

Francisco Solano López

Vallassa
10.9.1862 - 1.3.1870
MaaParaguay

Jo nuorena Francisco Solano Lopez oli niin ilkeä että diktaattori-isä lähetti hänet Eurooppaan piiloon. Pariisissa Lopez tutustui kurtisaani Eliza Lynchiin, jonka kanssa laittoi myöhemmin tuulemaan. Lopez hyökkäsi kaikkiin naapurimaihin, josta seuranneessa sodassa puolet Paraguayn väestöstä kuoli.

Josif Stalin

Josif Stalin

Vallassa
24.1.1924 - 5.3.1953
MaaNeuvostoliitto

Josif Stalin, kansojen isä, kaitsi Neuvostoliiton supervallaksi hinnalla millä hyvänsä. Stalin murhasi ja vangitsi massoittain alamaisiaan, "puhdisti" kokonaisia kansoja, ja aiheutti tahallaan Ukrainassa uuden ajan pahimman nälänhädän. Kiitokset rautaesiripusta ja kylmästä sodasta kuuluvat niin ikään Stalinille.

Charles Taylor

Charles Taylor

Vallassa
2.8.1997 - 11.8.2003
MaaLiberia

Charles Taylor oli avainhenkilö ei yhdessä vaan kahdessa Afrikan verisimmistä sisällissodista, ja hänet valittiin maanvyörymävoitolla presidentiksi vain jotta hän suostuisi lopettamaan tappamisen. Vuonna 2012 Taylor tuomittiin kansainvälisessä oikeudessa sotarikoksista, ensimmäisenä valtionpäänä yli 60 vuoteen.

Tšiang Kai-šek

Tšiang Kai-šek

Vallassa
10.10.1928 - 5.4.1975
MaaKiinan tasavalta

Tšiang Kai-šek taisteli sotaherroja vastaan yhdistääkseen Kiinan. Hän taisteli kommunisteja vastaan tuhotakseen kommunismin. Hän taisteli japanilaisia vastaan toisessa maailmansodassa. Hävittyään Kiinan sisällissodan Tšiang jatkoi taisteluaan Taiwanin saarelta, jota hän hallitsi sotatilalain nojalla kovaotteisena despoottina.

Roman von Ungern-Sternberg

Roman von Ungern-Sternberg

Vallassa
13.3.1921 - 21.8.1921
MaaMongolia

Roman von Ungern-Sternberg hallitsi itsenäistä Mongoliaa diktaattorina vain muutaman villin kuukauden. "Verisen paronin" huikeista seikkailuista matkalla vallankahvaan voimme kaikki kuitenkin oppia jotain: matka on usein paljon tärkeämpi kuin päämäärä.