Diktaattoripörssi

Luokittelu: dynastia

Hallitsijasuku eli dynastia tarkoittaa peräkkäisiä, samaan sukuun kuuluvia hallitsijoita. Periytyvän aseman ei tarvitse olla kelvottomien kuninkaallisten erityisoikeus, myös diktaattori voi siirtää vallan rehdisti ja sopuisasti jälkeläiselleen!

Diktaattorit

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad

Vallassa
10.6.2000 -
MaaSyyria

Bashar al-Assad oli nuorena kiinnostunut tietokoneista, ei vallasta. Kohtalon oikku teki erikoistuvasta silmälääkäristä isänsä seuraajan diktaattorina. Basharia pidettiin uudistajana, mutta viimeistään arabikeväästä 2011 alkanut sisällissota paljasti hänen todellisen luontonsa kovaotteisena tyrannina ja sotarikollisena.

Hafez al-Assad

Hafez al-Assad

Vallassa
12.11.1970 - 10.6.2000
MaaSyyria

Hafez al-Assad ei syntynyt kultalusikka suussaan mutta oli lapsesta pitäen lahjakas ja uuttera. Hän ponnisti epätodennäköisistä lähtöasetelmista diktaattoriksi kolmen kaappauksen kautta ja pyhitti pitkän valtakautensa oman suuruutensa ylistykselle ja perheensä pönkittämiselle.

Heydar Aliyev

Heydar Aliyev

Vallassa
24.6.1993 - 31.10.2003
MaaAzerbaidžan

Heydar Aliyev sai potkut Neuvostoliiton politbyroosta vanhoillisuuden ja korruption vuoksi. Se ei estänyt vanhaa KGB-miestä keksimästä itseään uudelleen ja nousemasta valtaan itsenäistyvässä Azerbaidžanissa, jota hän hallitsi kovakätisesti, kunnes pettävä terveys ajoi diktaattorin siirtämään vallan pojalleen.

Ilham Aliyev

Ilham Aliyev

Vallassa
4.8.2003 -
MaaAzerbaidžan

Ilham Aliyev käyttää öljystä vauraan maansa rikkauksia häikäilemättömästi hyväkseen lobatessaan ja lahjoessaan eurooppalaisia poliitikkoja puhumaan hyvää hirmuvallastaan. Korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden vastainen järjestö OCCRP valitsi Aliyevin "vuoden mieheksi" vuonna 2012.

Gurbanguly Berdimuhamedow

Gurbanguly Berdimuhamedow

Vallassa
21.12.2006 - 19.3.2022
MaaTurkmenistan

Eräänä kauniina päivänä hammaslääkäri Gurbanguly Berdimuhamedow sai Turkmenistanin diktaattorista uuden potilaan. Se oli alkusysäys tarua ihmeellisemmälle totuudelle, jossa lääkäristä tulee diktaattorin seuraaja, miljoonien palvoma kaikkivoipa ja erehtymätön Arkadag, Turkmenistanin kansan suojelija.

Serdar Berdimuhamedow

Serdar Berdimuhamedow

Vallassa
19.3.2022 -
MaaTurkmenistan

Serdar Berdimuhamedowin poikkeuksellinen lahjakkuus ilmeni jo varhain. Kaikkien rakastama, ainutlaatuisen tarmokas nuori Serdar opittiin tuntemaan kansakunnan poikana. Vuoden 2022 presidentinvaaleissa 40-vuotias Serdar sai maanvyörymävoiton, ja hänestä tuli kansakunnan isä. Sillä, että hänen oma isänsä oli Turkmenistanin edellinen diktaattori, ei ollut asian kanssa tekemistä.

Ali Bongo Ondimba

Ali Bongo Ondimba

Vallassa
16.10.2009 -
MaaGabon

Ali Bongo Ondimba nousi valtaan isänsä valtavasta varjosta ja on diktaattorina vain kalpea varjo edeltäjästään. Saatuaan halvauksen vuonna 2018 hänen otteensa vallankahvasta on entistäkin hatarampi.

Omar Bongo

Omar Bongo

Vallassa
2.12.1967 - 8.6.2009
MaaGabon

Omar Bongo oli pieni mies, joka ryysti ahneesti maansa suuret öljyrikkaudet. Bongo oli todellinen selviytyjä, joka pokkuroi entistä siirtomaavaltaa ja valutti juuri riittävästi pennosia alaspäin ostaakseen itselleen tarvitsemansa tuen pysyäkseen vallassa läpi neljän vuosikymmenen.

François Duvalier

François Duvalier

Vallassa
22.10.1957 - 21.4.1971
MaaHaiti

Tieto lisää tuskaa, joten Francois Duvalier piti kansan tahallaan vailla koulutusta. Näin Papa Docin oli helpompi syöttää alamaisilleen pajunköyttä itsestään uudelleensyntyneenä voodoojumalana. Diktaattorin yksityisarmeija alisti heidät, joita tyrannin yliluonnolliset kyvyt eivät pelottaneet tottelevaisiksi.

Jean-Claude Duvalier

Jean-Claude Duvalier

Vallassa
21.4.1971 - 7.2.1986
MaaHaiti

Jean-Claude Duvalierista tuli 19-vuotiaana maailman nuorin elinikäinen presidentti, vaikka hän olisi itse halunnut olla pelkkä liukas playboy. Jean-Claude varasti minkä kykeni ja pakeni kumouksen koittaessa lentokoneen ruuma pullollaan kansalta varastettuja rikkauksia.

Gnassingbé Eyadéma

Gnassingbé Eyadéma

Vallassa
16.4.1967 - 5.2.2005
MaaTogo

Gnassingbé Eyadéma vei Togon ensimmäiseltä presidentiltä omakätisesti sekä viran että hengen, eikä sen jälkeen koskaan uskaltanut koston pelossa luopua vallasta. Eyadéma, jota tuhannen tytön tanssi- ja lauluryhmä oli aina valmiina ylistämään, julkaisutti itsestään kertovan supersankarisarjakuvan.

Faure Gnassingbé

Faure Gnassingbé

Vallassa
4.5.2005 -
MaaTogo

Faure Gnassingbé onnistui kuin onnistuikin seuraamaansa isäänsä diktaattorina monisyisten, monimutkaisten ja lainvastaisten perimysjärjestysmanööverien jälkeen. Nuoremman Gnassingbén suurimmat saavutukset presidenttinä ovat Togon fosfaattisektorin tuottojen varastaminen ja opposition väkivaltainen tukahduttaminen.

Kim Il-sung

Kim Il-sung

Vallassa
9.9.1948 - 8.7.1994
MaaPohjois-Korea

Kim Il-sung, Korean demokraattisen tasavallan diktaattori, muutti maansa orwellilaiseksi teemapuistoksi. Kim kehitti Juche-filosofian, joka korostaa "omavaraisuutta" mutta merkitsee käytännössä pulaa ja nälkää. Suuren johtajan hanke Korean yhdistämiseksi raudalla johti ikuiseen vihanpitoon kylmän sodan viimeisellä rintamalla.

Kim Jong-il

Kim Jong-il

Vallassa
8.7.1994 - 17.12.2011
MaaPohjois-Korea

Rakas johtaja Kim Jong-il peri isältään maailman kurjimman maan. Jong-il lisäsi soppaan entistäkin autoritäärisemmän komennon, ja hänen kiristyspolitiikkansa toimi koska kukaan ei rohjennut antaa diktatuurin romahtaa despootin tykkien sojottaessa kohti Soulia ja sormen haroessa tuhnua ydinnappia.

Kim Jong-un

Kim Jong-un

Vallassa
17.12.2011 -
MaaPohjois-Korea

Toisen epäonni on toisen onni. Kim Jong-ilin vanhinta poikaa ehdittiin jo koulia johtajaksi, mutta tämän koomattua pahasti Suuren seuraajan titteli karkasi nuoremmalle velipuolelle. Ja niin tapahtui, että vuonna 2011 kolmikymppisestä Kim Jong-unista leivottiin Pohjois-Korea Oy:n uusi toimitusjohtaja.

Anastasio Somoza Debayle

Anastasio Somoza Debayle

Vallassa
13.4.1967 - 17.7.1979
MaaNicaragua

Luis-veli oli hallinnut Nicaraguaa lempeämmin, mutta Anastasio Somoza Debayle muistutti diktaattorina enemmän isäänsä. Hän ei sietänyt minkäänlaista oppositiota, vaan pamputti ja ryösti kuin viimeistä päivää. Nicaraguan pääkaupunki ei ole vieläkään kaikilta osin toipunut nuorimmasta Somozasta, jota ei syyttä suotta kutsuttu "vampyyridiktaattoriksi".

Luis Somoza Debayle

Luis Somoza Debayle

Vallassa
29.9.1956 - 13.4.1967
MaaNicaragua

Luis Somoza Debayle peri isältään maan ja maan suurimman korporaation. Hänen aikakaudellaan sorto oli Nicaraguassa lievempää, mutta korruptio yhtä mehevää. Nicaragua ajautui sisällissotaan, mutta diktaattori ei ehtinyt katsoa sitä korttia loppuun asti menehdyttyään sydänkohtaukseen 44-vuotiaana.

Anastasio Somoza García

Anastasio Somoza García

Vallassa
9.6.1936 - 29.9.1956
MaaNicaragua

Anastasio Somoza Garcían hallinto oli jopa Latinalaisen Amerikan mittapuulla poikkeuksellisen mätä. Kaikki korkeat virat ja omaisuus jaeltiin diktaattorille ja tämän sukulaisille, ja äkkirikastunut suvun patriarkka johti Nicaraguaa kuin koko maa olisi ollut hänen henkilökohtaisesti omistamansa yritys.

Rafael Trujillo

Rafael Trujillo

Vallassa
16.6.1930 - 30.5.1961
MaaDominikaaninen tasavalta

Ennen kuin Rafael Trujillosta tuli yksinvaltias, hän kunnostautui kollaboratöörinä, kidnappaajaana ja raiskaajana. Diktaattorina Trujillo varasti, murhasi ja pönkitti egoaan minkä kerkesi kunnes konepistoolimiehet niittivät Yhdysvaltojen tuen hiivuttua despootin autoonsa kesken huviajelun.

Ramfis Trujillo

Ramfis Trujillo

Vallassa
30.5.1961 - 17.11.1961
MaaDominikaaninen tasavalta

Diktaattori-isä yritti parhaansa mukaan muovata Ramfis Trujillosta omaa peilikuvaansa, mutta onnistui vain puoliksi. Pojasta kasvoi kyllä julma sadisti, mutta Ramfis oli epävakaa eikä häntä kiinnostanut hallitseminen. Isän jouduttua salamurhatuksi Ramfis ehti kostaa salaliittolaisille, mutta hänen valtakautensa jäi tyngäksi.