Diktaattoripörssi

Kim Jong-un

  • autarkia
  • dynastia
  • henkilökultti
  • kansanmurhaaja
  • mätä
  • totalitarismi
  • uhri

Toisen epäonni on toisen onni. Kim Jong-ilin vanhinta poikaa ehdittiin jo koulia johtajaksi, mutta tämän koomattua pahasti Suuren seuraajan titteli karkasi nuoremmalle velipuolelle. Ja niin tapahtui, että vuonna 2011 kolmikymppisestä Kim Jong-unista leivottiin Pohjois-Korea Oy:n uusi toimitusjohtaja.

Kim Jong-un
Pörssi
  1. Gurbanguly Berdimuhamedow
  2. Kim Jong-un
  3. Ali Soilih
Vallassa
17.12.2011 -
(4503 päivää)
Syntyi8.1.1982 (42 vuotta)
MaaPohjois-Korea
Arvonimet
  • Suuri seuraaja
Ylen podcastKim Jong-un
WikipediaKim Jong-un
Diktatuurin aakkoset

Kim Jong-unin virallista keksittyä elämänkertaa ei ole vielä sepitetty, joten "tiedämme" hänestä vain sen vähän mitä loikkarit, nuoreen Jong-uniin ulkomailla sattumalta törmänneet ja Dennis Rodman ovat kertoneet.

Jong-un syntyi 1980-luvun alussa. Viralliset lähteet ovat väittäneet johtajan syntymäpäiväksi 8.1.1982, mutta eteläkorealaiset ja Dennis Rodman epäilevät miehen putkahtaneen maailmaan vasta vuotta myöhemmin. Ja koska Dennis Rodman on ainoana amerikkalaisena tavannut diktaattorin, nimeän Rodmanin Jong-unin syntymäpäiväkeskustelun ylimmäksi auktoriteetiksi.

Jong-un kävi hyvin todennäköisesti 1990-luvun alusta alkaen koulua Sveitsissä. Ei ole aivan selvää, kuka on milloinkin ollut Jong-un ja kuka hänen vanhempi veljensä, mutta mitä ilmeisimmin oikea ja lopullinen Jong-un on kyetty erottamaan veljestään ja paikantamaan oikeaan kouluun Bernin lähellä.

Jong-unia, tai "Pak-unia" jolla nimellä hänet tunnettiin, on luokkatovereiden ja opettajien toimesta kuvailtu mukavaksi ja kunnianhimoiseksi oppilaaksi joka piti kovasti koripallon pelaamisesta. Toisaalta hänen arvosanojensa ja paikallaoloprosenttinsa on kerrottu olleen kehnoja. Joidenkin aikalaiskuvausten mukaan Jong-un oli ujo poika, eikä politiikka kiinnostanut häntä laisinkaan sillä tavalla kuin koripallo, etenkin Yhdysvaltojen megasarja NBA supertähtineen.

Onnistuttiinpa Jong-unista räpsäisemään Sveitsissä valokuvakin, ja aina vuoteen 2010 asti tämä kuva oli ainoa todiste koko miehen olemassaolosta. Poistuttuaan Sveitsistä Jong-un nimittäin katoaa kokonaan kartalta. Arvostetuimmat Jong-un-analyytikot ovat samaa mieltä siitä, että Jong-un opiskeli vuosina 2002-2007 Pjöngjangissa, Kim Il-sungin yliopistossa, mutta paljon muuta he eivät sitten sanokaan. On vain musta aukko, niin meille kuin Pohjois-Korean kansallekin.

Ilman hämmentävää sattuman oikkua Jong-un olisi saattanut mustaan aukkoon jäädäkin. Hänen vanhin velipuolensa, Kim Jong-nam, oli Kim Jong-ilin valinta seuraajakseen ja tätä oli hyvän matkaa tehtävään jo valmisteltukin. Vuonna 2001 Jong-nam jäi kuitenkin viranomaisten haaviin Japanin rajalla pyrkiessään vierailemaan Tokion Disneylandissa väärennetyllä passilla. Häväistys koitui Jong-namin "kohtaloksi", mutta miestä ei tunnu haittaavan. Jong-namiin voi törmätä Macaossa, jossa hän on julistautunut eräänlaiseksi Pohjois-Korea-kriitikoksi ja elelee liukkaana playboynä.

Sitä mukaa kun Jong-namin tähti laski, Jong-unin sankaruus kasvoi. Mitä ilmeisimmin hän oli isänsä mielessä seuraajaehdokas numero yksi varsin äkkiä Disneylandgaten jälkeen. Pikku hiljaa Jong-unista alettiin supista, mutta vasta vuonna 2010 hänet esiteltiin kansalle ja maailmalle, hänelle annettiin ensimmäiset viralliset tehtävät ja hänet tunnustettiin tulevaksi johtajaksi.

Kun Kim Jong-il vain vuotta myöhemmin kuoli, oli aluksi epäselvää kuka maata aikuisten oikeasti tulisi johtamaan. Virallinen propaganda ylisti Jong-unia alusta alkaen ja hukutti hänet vähitellen arvonimiin ja virkoihin, mutta julkeimmat epäilivät käynnissä sittenkin olevan armottoman valtataistelun.

Päätellen siitä, mitä myöhemmin tapahtui, jonkinlaista valtapeliä kulissien takana käytiinkin. Skeptikot kuitenkin aliarvoivat suuren seuraajan tarmokkuuden. Sellaista valtataistelua ei nimittäin olekaan, jota kunnon puhdistukset eivät korjaisi, ja Kim Jong-un likvidoikin isänsä hänelle valitsemat apurit perusteellisesti. Setämiehiä ja muita vanhan kaartin edustajia on väitetysti niin konekivääröity kuin syötetty koirille, ja verilöylytyksien jälkeen Jong-un on kaikesta päätellen hyvin tiukasti vallankahvassa.

Jos joku toivoi - Diktaattoripörssi ei tietenkään toivo, koska Kim Jong-unin nuorilla mutta vankoilla harteilla lepää tällä hetkellä koko styrankirankingin tulevaisuus - uuden johtajan tarkoittavan uutta aikaa, pieleen meni. Kim Jong-un on kiistämättä esiintynyt nuorekkaammin, pukeutunut havaijipaitoihin, esitellyt viehättävää nuorta vaimoaan ja katsellut rennompia esineitä kuin isäpappansa, mutta Pohjois-Korean sisä- tai ulkopolitiikka ei ole muuttunut mihinkään suuntaan. Massateloitukset, ydinaseilla uhkailu ja kansalaisten keskitysleirittäminen ovat jatkuneet.

Mutta ken tietää? Ehkä Kim Jong-unin on vain ensin raivattava vastustajat tieltään, ja vasta sitten voivat muutosten tuulet puhaltaa. Jong-unin on väitetty kuitenkin kerran nuorena miehenä ääneen miettineen tavallisen pohjoiskorealaisen tilaa ja kohtaloa. Ainakin itse odotan pelonsekaisella jännityksellä, mitä nuori itsevaltias vielä ehtiikään saada aikaan.