Diktaattoripörssi

Pol Pot (aka Saloth Sar)

  • anti-älymystö
  • autarkia
  • fanaattinen
  • kansanmurhaaja
  • kommunismi
  • totalitarismi
  • vainoharhainen

Pol Pot, Demokraattisen Kamputsean veli numero yksi, päätti siirtyä agraarikommunismiin kertarysäyksellä ilman siirtymäaikoja. Raha pois, kaupungit ja identiteetit tyhjäksi! Punaisten khmerien terrori johti väestökatoon, jolle ei löydy vertailukohtaa sen enempää sodista kuin kulkutaudeistakaan.

Pol Pot
Pörssi
  1. Josif Stalin
  2. Pol Pot
  3. Francisco Macías Nguema
Vallassa
17.4.1975 - 7.1.1979
(1361 päivää)
Syntyi19.5.1925
Kuoli
15.4.1998 (72 vuotta)
MaaKambodza
Ylen podcastPol Pot
WikipediaPol Pot
Diktatuurin aakkoset

Pol Potia, Kamputsean "veli numero yhtä", ympäröi salaperäisyyden verho. Paranoidi diktaattori pyrki pitämään itseään koskevan tiedon salassa, ja onnistui tavoitteessaan niin hyvin että monet hänen läheisistään saivat vasta vankileireillä tietää salaperäisen johtajan itse asiassa olevan sukulaispoikansa.

Viisaat pysyivät asiasta hiljaa vielä sen jälkeenkin, koska Pol Potin masinoima väkivaltakoneisto kohteli erityistapauksia vielä paljon julmemmin kuin mattimeikäläisiä.

Tiedetään, että Pol Pot syntyi nimellä Saloth Sar varakkaaseen, Phnom Penhin kuninkaallisen hovin kanssa hyvät suhteet omaavaan talonpoikaisperheeseen. Tarkka päivämäärä on hämärän peitossa, mutta ranskalaiset lähteet mainitsevat ajankohdaksi 25. toukokuuta 1928.

Kuusivuotiaana Sar muutti asumaan hoviin, jossa hän vuosien ajan kävi buddhalaista luostarikoulua. Kiitos oman sukunsa ja hallitsijasuvun välisten siteiden Sarille myönnettiin vuonna 1949 stipendi Pariisin yliopistoon jossa miehemme oli tarkoitus opiskella radiotekniikkaa.

Ranskassa Saloth Sar tutustui maan stalinistisimpiin kommunisteihin, joista monet olivat hänen tulevia rikoskumppaneitaan. Sar keskittyi opiskelun sijaan politikointiin, ja vuonna 1953 hänet potkaistiin koulusta huonon menestyksen vuoksi.

Kotimaahan palattuaan tuleva tyranni toimi opettajana aina vuoteen 1963. Hän osallistui Indokiinan kommunistisen puolueen toimintaan organisoimalla salaisen Kambodzan yksikön.

Kun Kambodzan hallitus sai selville, että Saloth Sar tunnusti punaväriä, mies katosi viidakkoon. Hän otti käyttöön salanimen "Pol Pot", ja kehitti seuraavan vuosikymmenen kuluessa kommunismin eri tyylisuuntia yhdistelemällä oman mielipuolisen agraaristalinistisen ideologiansa. Sissiliike, joka muodostui Pol Potin ympärille ja joka koostui yhteiskunnan kaikkein sivistymättömimmistä kerroksista, sai nimekseen "Khmers Rouge", "Punaiset khmerit".

Kambodza pyrki parhaansa mukaan pysyttelemään puolueettomana Yhdysvaltain verisessä Indokiinan interventiossa. Vuonna 1970 presidentti Nixon näki kuitenkin parhaaksi laajentaa sodan Kambodzaan. USA korvasi kuningas Sihanoukin marionetillaan Lon Nolilla ja alkoi pudottaa pommeja.

Ja kylläpä pommeja pudotettiinkin! Seuraavina vuosina Kambodzaan satoi 532.000 tonnia räjähtävää ainesta, kolme kertaa enemmän kuin Japaniin koko toisen maailmansodan aikana. Ymmärrettävistä syistä maan talous sukelsi syvälle.

Kiitos Yhdysvaltain jämäkän toiminnan Pol Potin korkeintaan 5.000 miehen huonosti organisoitu ja varusteltu rosvojoukkio kasvoi 70.000 miehen armeijaksi. Sitä mukaa kun Yhdysvallat pikku hiljaa vetäytyi, Punaisten khmerien lapsisotilaat etenivät.

Huhtikuussa 1975 Lon Nolin syvästi vihattu diktatuuri katosi historian hämäriin. Väkijoukot riemuitsivat kaduilla Pol Potin joukkojen marssiessa pääkaupunki Phnom Penhiin.

Seuraavina päivinä Phnom Penhissä ei enää riemuittu. Kaupunki tyhjennettiin asukkaista. Pol Pot ei halunnut pelleillä siirtymäaikojen kanssa, vaan oli päättänyt siirtyä kommunistiseen agraariyhteiskuntaan kertarykäyksellä.

Pol Pot nollasi ajanlaskun, lakkautti rahatalouden, poltti kansalaisten henkilöpaperit ja tyhjensi "kansa pelloille" iskulauseenaan urbaanialueet populaatiosta käytännössä yhdessä yössä. Koko maasta oli tullut jättiläismäinen keskitys- ja uudelleensijoitusleiri.

Punaisten Khmerien yksilöllisyyden tuhoamiseen tähtäävä hallinto saa Stalinin Neuvostoliiton kuulostamaan paratiisilta maan päällä. Vaihtelevien arvioiden mukaan viidennes, neljännes tai jopa kolmannes väestöstä, yhdestä kolmeen miljoonaa ihmistä, sai surmansa.

Nollavuotta seurasivat älymystöön kohdistunut säälimätön, summittainen vaino ja terrori. Kaikkien yhteiskunnan rakenteiden yhtäkkinen, totaalinen romahduttaminen niitti vääjäämättä synkeää satoa. Nälänhätä ja paniikki valtasivat koko maan.

Yksi nälänhädän tärkeimmistä syistä oli maalaisjärjellä ajateltuna sangen omituinen. Pol Potin filosofian mukaisesti kuka tahansa kommunistinen ihminen oli yhtä pätevä missä tahansa tehtävässä. Kastelujärjestelmien ja patojen kaltaisten maatalouden kannalta elintärkeiden projektien suunnittelussa tapahtui virheitä, joiden kutsuminen jättiläismäisiksi katastrofeiksi mairittelisi niitä.

Insinöörit ja asiantuntijat eivät voineet kuin katsoa avuttomina vierestä ja salata ammattinsa, elleivät halunneet tulla älymystön edustajina lahdatuksi siihen paikkaan.

Pol Potin vuosia jatkunut aggressiivisen nationalistinen ja kasvavan vietnamilaisvastainen ulkopolitiikka johti lopulta itänaapurin maahantunkeutumiseen joulukuussa 1978. Punaiset khmerit luikkivat takaisin viidakkoon.

Vietnamin armeijan sotilaallinen isku muuttui pikavauhtia humanitääriseksi operaatioksi jossa vietnamilaiset yrittivät epätoivoisesti pelastaa sen mitä Kambodzan kansasta vielä oli pelastettavissa.

Kotirintamalla esirippu oli laskeutunut, mutta kansainvälisellä näyttämöllä Vietnamia periaatteesta vihaava Yhdysvallat piti huolta Pol Potin "hallituksesta". Punaiset khmerit istuivat käsittämättömästi koko 80-luvun YK:ssa edustamassa, ja nauttivat Thaimaa ja Kiina välikätenä Yhdysvaltain mittavasta sotilasavusta.

1990-luvulla, kylmän sodan päätyttyä, sisäiset kiistat hajottivat Punaiset Khmerit useiksi toisiaan vastaan taisteleviksi ryhmittymiksi. Pol Pot pysyi piilossa kuten oli tehnyt koko edellisen vuosikymmenen: hänen väitettiin vuorotellen kuolleen ja nähdyn. Varmuus asiaan saatiin vasta 1997, kun entiset liittolaiset asettivat tyrannin kotiarestiin ja päästivät kamerat paikalle.

Pol Pot kuoli 15.4.1998 katumattomana, mutta hänen perintönsä elää. Kuuluisat kuoleman kentät, ihmistentappopaikat joita Punaiset khmerit perustivat kaupunkien laidoille ja joilla luurankopinot yhä edelleen seisovat, todistavat vielä vuosikymmenten ajan kuinka pahuudella, johon ihminen kykenee, ei ole rajoja.