Diktaattoripörssi syntyy

Keksin Diktaattoripörssin sattumalta, pimeänä myöhäissyksyn tai alkutalven iltana 1999. Veppisivukurjssin opettaja oli antanut meille tehtäväksi rakentaa jouluun mennessä arvosteltavat kotskasivut. Surffasin netissä pohdiskellen sivuille sisältöä. Jostain syystä, en muista yhtään miksi, hain ja tallentelin levylle (aikansa ykköshakukoneella Altavistalla, totta kai) diktaattorien propagandajulisteita.

Diktaattorit olivat aina kiinnostaneet minua. Kerätessäni propagandakuvapankkia ryhdyin fundeeraamaan veijarien pahuusjärjestystä. Muistan, kuinka sana "Diktaattoripörssi" yhtäkkiä vain pulpahti päähäni. Sellainenhan minun oli kotisivuille jouluksi saatava.

Olen ensimmäisenä valmis myöntämään, että minulla on huono maku. Vuodet ovat onneksi koulineet sitä, koska viime vuosituhannen lähestyessä loppuaan minulla oli todella huono maku. Haluan uskoa, että tavoittelin MHM-pelini henkeä (joka oli susiruma), mutten ole siitä varma. Joka tapauksessa ensimmäinen Diktaattoripörssi, joulun 1999 kotisivulle integroitu, oli suppea ja rujo. Katso vaikka, kuva siitä makaa välittömästi oikealla.

Nousukausi

Seuraavien vuosien aikana 'Pörssi kehittyi hiljakseen kotskasivujeni mukana. Siitä tuli ajan mittaan vähemmän ruma ja tietomäärä kasvoi. 'Pörssi oli kiva opiskelun kannalta, koska sitä pystyi hyödyntämään monilla kursseilla: kirjoitin esimerkiksi tekstejä kursseilla jotka liittyivät hyper- tai muuhun asiankuuluvaan mediaan. Pidin toimintaani hyväksyttävänä, jopa kunniallisena; vähänpä tiesin, mitä oli tuloillaan.

Itsenäistyminen

Jossain vaiheessa olin kirjoittanut kaikki tekstit uudestaan parikin kertaa. Weppisivukurssin lopputyö tuli sopivaan aikaan: kotskaporttaalin viehätys oli karissut, ja Diktaattoripörssin oli aika itsenäistyä. 'Pörssi sai oman saitin ja uuden hienon ulkoasun, yhden harvoista itse tekemistäni joka ei ollut susiruma.

Hieman myöhemmin ohjelmoin 'Pörssin Coldfusionilla käyttämään Accessia, lasten "tietokantaa", taustajärjestelmänä. Päivän kysymys ja muut dynaamiset, helposti tehtävät kikkareet näkivät päivänvalon.

Eikä aikaakaan, kuukausi tai pari muistaakseni, kun 'Pörssi olikin jo ohjelmoitu täsmälleen samanlaiseksi mutta uudella ohjelmointikielellä, PHP:llä, ja käytti tietovarastonaan vähemmän lapsellista tietokantaa, MySQL:ää. Oli loppuvuosi 2001 tai alkuvuosi 2002, ellen aivan väärin muista.

Vaaran vuodet

Vietin työharjoitteluni Loimaan ICT-keskuksessa. Siellä tutustuin paikallisen toimijan julkaisujärjestelmään, ohjelmistoon jolla loppukäyttäjien oli tarkoitus ylläpitää kotskasivujaan. Sanalla sanoen en pitänyt siitä, joten päätin siltä istumalta tehdä lopputyönäni en ainoastaan paremman vaan maailman parhaan julkaisujärjestelmän.

Sillä vaatimattomalla kokemuksella, mikä minulla valitsemistani teknologioista ja tekniikoista oli, tavoite kuulostaa hurjalta. Pieleenhän se menikin, mutta tämä on kokonaan eri tarina. Diktaattoripörssi oli joka tapauksessa oleva mahtavan Entity Engine- järjestelmän, ei pelkästään julkaisujärjestelmän vaan kokonaisen sovelluskehyksen, pilottisovellus.

Projekti eteni ripeässä myötätuulessa, ja sovellus oli pystyssä vuoden 2002 marraskuussa. Olin innoissani. Sitten, eräänä kauniina päivänä, Diktaattoripörssiin saapui vieras kaukaiselta Vuosaaren maalta: veriviholliseni, kolmasti kielletty Salvamies! Hän kirjoitti ikimuistoisen vuodatuksen vieraskirjaani.

On säälittävää että joku viitsii pitää tämmöisiä sivustoja yllä Mikä on vaikutin?Onko se poliittinen vai puhtaasti ideloginen. Ei kaikki ole mustaa tai valkoista ei ole absoluuttista pahaa eikä hyvää Kumma kyllä ei ole juttua Mannerheimista tai Lenin sedästä ovatko kyseiset liian läheisiä? Taidat olla jotenkin johdateltavissa oleva . Säälittävää...

Vastasin Salvamiehelle sarkastisesti (alkuperäinen vastaus hukkunut), josta kimmastuneena miekkonen teki minusta valituksen Turun ammattikorkeakoululle. Opinahjoni reagoi Salvamiehen valitukseen välittömästi, ja asiaa sen enempää tutkimatta koulu poisti sekä Diktaattoripörssin että käyttöoikeuteni kaikkiin tietojärjestelmiin. Lisäksi Turun ammattikorkeakoulu, Suomen huonoin sellainen esti järjestelmällisesti minua esittämästä yleisölleni minkäänlaisia vastalauseita tai selityksiä asiaa koskien.

En muista, että olisin koskaan ollut yhtä vihainen. Esitin kirjallisen vastalauseen, ja myöhemmin, kun minua lopulta syytettiin tietoverkkojen käyttöehtojen rikkomisesta, osoitin väitteet vastineessani valheeksi ja vaadin kirjallista anteeksipyyntöä. Vastineeni hylkäsi kuitenkin sama mies joka oli minut mielivaltaisesti sensuroinut -- kafkalaista hulluutta, jollaista voit odottaa vain Suomen huonoimmalta ammattikorkeakoululta.

Edes valitus Turun ammattikorkeakoulun rehtoraatille ei kumonnut tuomiota. Eipä sen sinänsä väliä, kyse oli periaatteesta, Diktaattoripörssi oli auennut uudestaan aivan toisaalla parin päivän kuluttua siihen kohdistetusta raukkamaisesta hyökkäyksestä. Niin tai näin, saatan itseni helposti edelleen tuohtuneisuuden tilaan miettimällä asiaa. Tuntuu yhä edelleen hullulta, ettei Turun ammattikorkeakoulu, vaikka kaikki opettajani olivat puolellani, voinut myöntää tehneensä virhettä eikä suostunut pyytämään anteeksi. Se oli ja on edelleen ainoa vaatimukseni - en suostu opettamaan enkä luennoimaan tässä koulussa ennen kuin he lopulta tunnustavat erheensä ja nöyrtyvät sen edessä.

Pysähtyneisyyden aika

Maailman paras julkaisujärjestelmä kuoli lopullisesti lokakuussa 2004 kun hylkäsin haaveet yrittäjyydestä ja siirryin palkkalaiseksi. Samalla Diktaattoripörssi kuoli teknisesti - seuraavat vuodet ainoastaan lisäsin tai paransin sisältöä, ja tätätkin harvakseltaan. Oman domskun, diktaattoriporssi.com, 'Pörssi kuitenkin sai!

Veraskirjaan satoi asiantuntevia ehdotuksia listattavista diktaattoreista, joita ehdin ainoastaan kommentoimaan. Olin edennyt pisteeseen, jossa uuden tyrankin lisääminen tarkoitti roppakaupalla tutkimustyötä, johon en ollut valmis sitoutumaan työpäivien päätteeksi.

Surullisinta oli kuitenkin, että vähä vähältä 'Pörssi surkastui teknisenä työnäytteenä. Vuonna 2003 tai 2004 sanottiin "ooh" tai "aah", vuonna 2008 sanottiin enää "mjoo". Asialle oli tehtävä jotain.

Antisosiaalinen vallankumous

Uuden aallon "web 2.0"- palvelut, joissa käyttäjät tuottavat sisällön, olivat vuoden 2008 kuuminta hottia. Niinpä valinta ei ollut vaikea: uudesta Diktaattoripörssistä oli tuleva antisosiaalinen yhteisö jonka tekemiseen käyttäjät osallistuisivat.

Kuvittelin oppineeni pois suurista suunnitelmista. Kuitenkin oletin Diktaattoripörssin, hyvin pienellä kielellä kirjoitetun kuriositeetin ja todellisen niche-saitin, olevan niin kiinnostava kokonaisuus että saisin ihmiset osallistumaan sisällön kirjoittamiseen. Kuvittelin myös, että jaksaisin ylläpitää tuotettua sisältöä. Kuvittelin väärin.

Muutama uskollinen (kiitos joka tapauksessa!) ei jaksanut ylläpitää innostustani. Sekin vähäinen ylläpito, jota olin harjoittanut viime, lakastui kasaan. Käytännössä 'Pörssi kuoli lopullisesti kun päätin keskittyä uuden MHM:n tekemiseen. Uuden MHM:n nuukahdettua keskityin pitkähkön tovin Emerald-julkaisujärjestelmän kehittämiseen. Välissä ja jälkikäteen keittelin kaikenlaisia enemmän tai vähemmän yhdentekeviä pikku projekteja.

Diktaattoripörssin sal(i)vaatio

Lopulta vuoden 2011 alussa motivaationi heräsi. Päätin toteuttaa enimmäkseen vanhaan perustuvan uuden Diktaattoripörssin. Karsin ominaisuudet minimiin saadakseni julkaisun tehtyä inhimillisessä ajassa. Sopivasti osuva perjantai kolmastoista tiivisti aikataulua entisestään, koska kyllähän uusi 'Pörssi ansaitsi tulla julkaistuksi epäonnen päivänä.

Uusi Diktaattoripörssi ilmestyi kyllä ajallaan, mutta sen jälkeen kaikki ei mennytkään elämässäni ihan putkeen. Ahdistuin ja masennuin kesällä 2011 aika pahasti, ja sen jälkeen olen tietyllä tapaa käynyt taistelua päästäkseni takaisin kiinni normaaliin elämään. Palasin kyllä melko pian takaisin töihin, ja kesällä 2012 perustimme hyvien ystävieni kanssa oman yrityksen, mutta en ole jaksanut punnertaa liikoja "ylimääräisen" kanssa lainkaan niin kuin ennen. Kuten aina, Diktaattoripörssi on ollut se joka on kärsinyt.

Yhden suuren päivityskierroksen 'pörssi kävi kuitenkin läpi vuoden 2011 lopussa ja 2012 alussa. Kirjoitin kaikkien diktaattorien tarinat uudelleen. Niistä oli vuosien mittaan päässyt muodostumaan Frankensteinin hirviöitä: Diktaattoripörssin tyyli oli vuosien mittaan "aikuistunut", mutta tekstit edustivat kirjavasti lähes kaikkia aikausia. Yhtenäistin tyylin, tein tutkimustyötä ja laajensin kaikki jutut suunnilleen saman pituisiksi.

Kesällä 2014 tunsin legendaarisen motivaation kutkuttelevan. Ensin sain aikaan kirjoittaa jutun Kim Jong-unista, ja tästä lähti liikkeelle kokonainen uudistusten purskahdus. Aika näyttää, kuinka pitkään tämä tunne kestää.